Hvordan lage et funksjonelt, fint og bærekraftig vaskerom
Vaskerom er ofte høyt på ønskelisten når man utformer sin bolig. Om man er heldig nok til å ha et eget rom tilgjengelig for dette formålet finns det en rekke løsninger som vil gjøre hverdagen så praktisk som mulig. Om man har en mindre bolig finnes det også noen gode løsninger for "vaskerom" på badet.
Interiørarkitekt Kaja Moen deler her sine beste tips til hvordan man kan utforme sitt vaskerom.
1. Planlegg godt
Et vaskerom har ofte flere funksjoner enn bare å vaske og tørke klær. Man har ofte behov for ekstra oppbevaring, og det man ikke vil ha andre steder i boligen ender ofte opp på vaskerommet.
Lag en liste over hva du må ha på vaskerommet, hva du ønsker å ha, hva du tror du kommer til å oppbevare der og hva du faktisk har plass til. Det er forskjell fra husstand til husstand når det kommer til hva man trenger å ha på et vaskerom, og hvor stor plass man har til rådighet. Man forsøker som regel uansett å lage mest mulig oppbevaringsplass, og det er noen løse gjenstander som ofte går igjen og som det er lurt å sette av en fast plass til i skap, hyller, skuffer og kroker;
- Vaskemidler
- Vaskeredskaper
- Tørkestativ
- Strykebrett
- Strykejern
- Sportsutstyr
- Støvler
- Kjeledresser
2. Ikke glem det tekniske
Det kan være fort gjort å glemme de tekniske delene som ofte må eller bør være på vaskerommet. Dette kan for eksempel være sluk, utslagsvask, varmtvannsbereder og tekniske skap hvis man ikke har dette i et eget rom. Hvis man ikke husker å tenke på alt dette fra starten, kan man ende opp med å få noen overraskelser i byggefasen.
3. Velg egnede materialer
På vaskerommet er det viktig å velge materialer som tåler vannsøl og som er robuste. Selv om rommet skal tåle en trøkk, og man nødvendigvis ikke tilbringer så mye tid i det, så er det lov å leke litt med fargene eller gjøre noe gøy. Dette kan være med på å gjøre det litt mer motiverende og hyggelig å være der.
Bruker man farger så kan man velge en farge som gir litt ekstra energi, eller en som virker avslappende om man ønsker det. Vil man ha det ekstra hyggelig, så kan man fint plassere noen hyggelige stemningslys på veggen eller ned fra taket. Samtidig er det lurt å ta valg som gjør at det ser rent, ryddig og organisert ut. Man bør huske at det kommer mye inn på dette som har forskjellige farger fra før av.
4. Plassering av vaskemaskin og tørketrommel
Om man bør plassere vaskemaskin og tørketrommel ved siden av hverandre eller oppå hverandre kommer an på rommet, behovet og smak og behag. Her er det fordeler med begge deler.
Fordelen med å ha de ved siden av hverandre er at hvis man ikke har så lang lengde på rommet, så kan man få mer benkeplass, fordi man kan ha benkeplate over begge maskinene. Ønsker man ekstra oppbevaring kan man montere overskap over benken.
Har man maskinene oppå hverandre så er det ergonomisk behagelig å ta ut av tørketrommelen. Har man god lengde på rommet, kan man bruke plassen under benkeplaten til skittentøy, skuffeløsninger, eller lignende.
En tredje variant er at begge maskinene er hevet litt opp ved siden av hverandre. Dette er kanskje den mest luksuriøse varianten, fordi det da blir behagelig å legge inn og ta ut klær av begge maskinene. Dette krever også mest plass fordi man får to maskiner ved siden av hverandre, uten å få mer benkeplass. Samtidig så kan man bruke plassen under til skuffer og plassen over som for eksempel skap eller hyller. Har man stort rom, så er dette å anbefale.
5. Tørkemuligheter
Det finnes flere forskjellige løsninger når det kommer til tørking av klær. Det er alltid kjekt å ha et tørkestativ, og det er mange klær som bør tørkes her fremfor i tørketrommelen.
Et gulvstående tørkestativ er fint å ha hvis man har god plass, eller ønsker ekstra tørkemuligheter. I og med at det også er lett å flytte på, så er det enkelt å for eksempel flytte ut i solen om sommeren. Tørkestativer kan fort bli litt i veien, og det er derfor fint å finne en plass til det hvor det ellers uansett ville vært dødplass, hvis man har mulighet til det. På denne måten kan man ha det fremme, uten at det er i veien.
Har man ikke plass til, eller ikke ønsker gulvstående tørkestativ, kan man montere en rett stang fra vegg til vegg eller ned fra tak. Her kan man bruke kleshengere eller henge sengetøy rett over. Har man et lite vaskerom og ikke så mye man henger opp, så kan det være kjekt med en variant man kan vippe ned eller trekke ut fra veggen.
Det finnes også noen løsninger som fungerer som uttrekkbare klessnorer. Dette kan være fint på vaskerom hvor det er liten plass, og hvor snorene kanskje vil være noe i veien for for eksempel brettebenken, så man skal kunne ta de bort når man ikke bruker de. Dette kan kanskje være noe tungvint, men det er likevel bedre enn å måtte plassere tørkestativet i et annet rom.
Har man god takhøyde så kan man bruke en løsning hvor man har et slags tørkestativ som kan fires opp og ned. På denne måten kan man henge på klær i normal høyde, for så å trekke stativet opp til taket, så det ikke er i veien mens det tørker.
6. Brettebenk
Det å ha tilgang til brettebenk er som regel ønskelig, men om man har plass til det kommer an på hvor stort vaskerom man har. Det ender ofte opp flere ting på benken enn klær og man bruker den ofte til andre ting enn bretting. Ofte ender det opp kurver med vaskemidler og lignende for organisering. Jo lengre brettebenk man har plass til, jo bedre.
7. Vask
En stor, dyp og robust utslagsvask er alltid kjekt å ha. Dette er veldig praktisk når det kommer til klesplagg som må håndvaskes, sølete klær og sko, samt skitne malerpensler.
8. Skittentøy
Det er lurt å legge inn en god løsning for sortering av skittentøy, og her finnes det også mange ulike løsninger. Hva man har behov for å sortere varierer, men man har ofte behov for en kurv hver til hvitt, mørkt, flerfarget, ull, pentøy og kokvask. Man kan sortere tøyet i løse kurver, skap med integrert sorteringssystem, uttrekksskuffer eller lignende.
Hvis man bygger et hus og er i startfasen, så legger man ofte vaskerommet i tilknytning til inngangen. Dette er ofte en god løsning med tanke på om man kommer inn med en våt hund eller en skitten parkdress. Det man også bør tenke på da, er at man ofte skal vaske tøyet man kler av seg på kvelden, og det er da lurt å ha en tilknytning til vaskerommet fra badet man kler av seg på. Hvis man da får planlagt at badet i 2. etasje skal ligge over vaskerommet i 1. etasje, så kan man installere en sjakt som fører skittentøyet rett ned på vaskerommet. Dette kan man plassere i et skap eller som en liten luke i veggen.
9. Andre lure løsninger
- Har man god plass kan det være deilig å ha et tørkeskap og skotørkere til kalde og våte dager.
- Husk å sette av plass til søppelhåndtering og eventuelt kildesortering.
- Det finnes mange gode løsninger for organisering på innsiden av skap. Har du høyskap så er det lurt å feste oppheng til støvsuger, strykejern, eventuelt uttrekk av strykebrett.
10. Forhør deg med fagfolk
Når man etablerer vaskerom, er det viktig å huske at det er visse forskrifter, krav og regler for våtrom man skal følge for å unngå fare for eventuelle vannskader og lignende. Det er lurt å bruke fagfolk når man skal lage vaskerom, og forsikre deg om at rommet blir laget i tråd med teknisk forskrift. Å kunne dokumentere at man har brukt fagfolk vil også kunne gjøre at det nye vaskerommet øker verdien på boligen ved et eventuelt salg.
11. Vaskemaskin og tørketrommel på bad
Har man ikke plass til et eget vaskerom, finnes det mange fine løsninger for vaskemaskin og tørketrommel på bad som gjør at det ser litt penere ut. Ofte er vaskemaskinen plassert ved siden av vasken. Her er det mulig å få vaskemaskinen bedre integrert i rommet ved å legge en benkeplate over som også strekker seg under vasken eller bygge inn med fliser og egen benkeplate så det blir et eget og mer estetisk møbel.
Plasserer man maskinene i høyden kan man ramme de inn med en flislagt vegg eller spesialbygget skap. På denne måten får man også mulighet for noe mer oppbevaring over maskinene og på veggen ut mot rommet.
Har man et ekstra stort bad og man er i en oppussingsfase, kan man sette av en del av rommet som vaskerom. Dette kan man enten gjøre i form av en fast halvvegg, skillevegger, skapdører eller skyvedører som skjuler løsningen når den ikke brukes.
Hvordan skape et mer bærekraftig bad og vaskerom
Også på badet er det flere valg man kan ta for å få et mer miljøvennlig og bærekraftig resultat.
1 - Velg sparedusj og moderne servantbatterier som sparer mye av vannforbruket.
2 - Bytt varmtvannsbereder - De nye er bedre isolerte og hindrer mye varmetap. Plasseringen av varmtvannsberederen er også viktig å tenkte på, da varmetapet kan bli større om vannet har lang vei fra berederen til dusjen.
3 - Skift toalett - Eldre toaletter bruker ofte mer vann enn nyere og man kan velge spyleknapper med valgmuligheter for mer eller mindre vann etter hva som trengs.
4 - Resirkulerte materialer bidrar til å gjenbruke materialer som allerede er i omløp. Her finnes det både baderomsinnredning og mindre tilbehør som fokuserer på resirkulerte materialer.
5 - Unngå å velge plast og materialer som kan bidra til mikroplast. Velg for eksempel økologisk bomull, lin, viskose, tre, bambus og kork fremfor syntetiske materialer. Valg av hvilket materiale som egner seg best kommer an på bruken. Her må man se an om et materiale som er helt eller delvis syntetisk vil kunne være mer bærekraftig i form av holdbarhet.
6 - Velg svanemerket innredning og produkter. Svanemerket har strenge regler til innhold, bærekraftige materialer og produksjon av alt fra hudpleieprodukter og såpe til innredning og fugemasser.
7 - Velg vannbåren varme i gulvet. Vannbåren varme trenger mindre strøm for å fungere og har i lengden lavere oppvarmingskostnader.
8 - Velg energieffektiv vaskemaskin og tørketrommel merket med AA+++ og AA++
9 - Diro er et produkt som enkelt kan kobles til nye og eldre vaskemaskiner. Produktet gjør vaskemaskinen mer energieffektiv og sparer deg samtidig for kostnader. Les mer om dette her.
10 - Mikroplast har blitt et stort problem innen forurensning. Mikroplast fra tøyvask er sammen med partikler fra bildekk den største kilden til primær mikroplast. EU skal etter ønske fra flere land se på et krav om at nye vaskemaskiner skal ha krav til filtrering av mikroplast, men forslaget skal ikke legges frem før om 6 år. Mens man venter på implementering av kravet og tilgjengeligheten av slike vaskemaskiner, kan man kjøpe vaskeposen guppy friend eller tilkoblede filtre som reduserer utslippet av mikroplast fra tøyet.
Vanskelig å velge?
Synes du det er vanskelig å velge løsning og design for din oppussing?
I Arkivet kan du finne den hjelpen du trenger, uansett om du ønsker konkrete løsninger eller en profesjonell sparringspartner å ta avgjørelsene med.
Bor du langt unna, eller er tidsklemma et problem? Hos oss kan du få møter på video og chatte med interiørdesigner. Vi kan hjelpe deg med planløsning, lage smarte løsninger, farger, materialer og mye mer!
Se mer inpirasjon på Arkivets pinterest-tavler for vaskerom og vaskemaskin på bad.