Interiørprosjekt: Totalrenovering av leilighet på 31 m2

Da Arkivets kreative leder og interiørarkitekt Christine Fredriksen overtok sin nye bolig på Majorstuen i Oslo var hun fast bestemt. Den 31 m2 store ettromsleiligheten skulle totalrenoveres og få splitter nytt elektrisk anlegg, et romslig kjøkken, en komfortabel sofasone, et hyggelig spiseområde – og et nytt soverom. Oppbevaringsmuligheter skulle det heller ikke skorte på. Og kanskje viktigst av alt; leiligheten skulle samtidig kjennes lys og luftig. For mange virket prosjektet noe overambisiøst, men med et særlig øye for smarte løsninger og en ny og gjennomarbeidet plantegning fikk hun det som hun ville.

- Det gikk akkurat! Men for at det skulle kunne gjennomføres visste jeg at jeg måtte være særlig obs i byggeprosessen. En feilmargin på noen få centimeter, unødvendig store foringer eller feilplasserte lister kunne ødelegge hele planen, forklarer Christine.

Veggene er alle malt i samme farge for å skape en helhet mellom de ulike sonene. Den vakre, jordfargede nyansen Almond Beige kjennes varm og behagelig. Med nytt soverom har den gamle ettromsleiligheten blitt oppgradert til en toromsleilighet. Foto: Helene Bye

NYE ROM, NYE MULIGHETER
Men før noe som helst skulle kunne bygges, måtte alt det gamle rives. Med god hjelp av broren gikk hun i gang: Dører ble fjernet, utenpåliggende elektrisitet ble rensket vekk, og gulv, tak og vegger ble strippet ned til betongen. Siden det gamle kjøkkenet var plassert ved det eneste vinduet som potensielt kunne bli et soverom, ble også en ubrukelig bod fjernet og kjøkkenet flyttet lenger inn i leiligheten. For å kunne fullt ut realisere det nye soverommet måtte i tillegg veggen inn til stuen flyttes, knappe to centimeter.

- Dette er noe vi veldig sjeldent anbefaler kunder fordi det koster litt, men her var det helt avgjørende for å få plass til både en god seng og en fullverdig garderobe på to meter. Samtidig fikk jeg mulighet til å integrere en skyvedør i den nye veggen.

Med et ufravikelig ønske om å kunne sette inn en 140 centimeter bred og komfortabel kontinentalseng ble hun nemlig nødt til å sikre seg rikelig med skapplass når oppbevaringsmuligheter under sengen falt fra. At den dype garderobeskapsløsningen gjorde passasjen mellom skap og seng og åpningen ut mot stuen litt smalere enn vanlig fikk bare gå. Utfordringene dette medførte lot seg jo også løse: Ved å bruke én bred og én smal skapdør annenhver gang bortover går det fint an å bevege seg, åpne opp og finne frem i skapene. Den integrerte, smale skyvedøren gir i tillegg ekstra armslag og gjør det mulig å slippe dagslyset inn til resten av leiligheten når den ikke er i bruk.

KJØKKENDRØMMEN

Optimalt sett ville Christine valgt 60 centimeter dybde hele veien, men da ville passasjen imellom blitt altfor trang. Ved å måle seg frem på et vanlig kjøkken, viste det seg at 40 centimeter dybde ville gi henne rikelig med oppbevaring og en god arbeidsflate også på denne siden av kjøkkenet. String-hyllen på veggen sørger for at de tingene hun oftest tar i bruk er lett tilgjengelige. Klokken er fra Vitra, mens vegglampen er fra Bohus. Foto: Helene Bye

Selv om størrelsen på soverommet begrenset noe av arealet på det nye kjøkkenet fikk hun her, med like nøye og gjennomtenkt planlegging, plass til det hun trengte og ønsket seg av oppbevaring, utstyr og hvitevarer. Da hun tegnet det ut tredimensjonalt var det lett å se at to parallelle rekker med benkeskap ytterst og romslige høyskap innerst ville bli den beste løsningen for å kunne romme det hele, og som samtidig sørget for å bevare visuell ro. Kjøkkenet, som ikke bare skulle være praktisk, men som hun også ville at skulle kjennes varmt og eksklusivt, ble tilslutt realisert ved hjelp av en Ikea-modell med vakkert strukturerte fronter og sideplater i mørkbeiset eikefinér, spesialbestilte messingbeslag, og en nydelig kalksteinbenkeplate.

- Det er ikke typisk å ha verken oppvaskmaskin eller full kjøl og frys i små leiligheter, men jeg kjente at det var viktig for meg. I planleggingsfasen bestemte jeg meg også for hva som skulle i alle skap og skuffer. Ved å ha denne oversikten visste jeg at når jeg endelig kom med flyttelasset mitt, så ville alt få plass.

Dermed har eksempelvis det ene høyskapet innerst blitt skapet som huser alt fra tørkestativ og støvsuger til verktøy og papirgjenvinning, mens den dypeste oppbevaringsseksjonen rommer kjeler, kasseroller, servise og bestikk. Ved å forlenge kjøkkenet mot soverommet med en vegghengt bordplate i samme mørke eikefinér har hun i tillegg fått plass til et lite, men elegant hjemmekontor. Som i resten av leiligheten går det praktiske og det estetiske også her hånd i hånd.

Som en elegant og lett svevende avslutning valgte Christine å forlenge den ene kjøkkendelen med en bordplate i samme mørke eikefinér som resten av kjøkkenet. For å unngå bruken av bordben ble platen festet til veggen med dype hylleknekter. Den lille ekstra plassen fungerer ypperlig som hjemmekontor – og barbord – ved behov. Foto: Helene Bye

HARMONISK BEGRENSNING
For å skape en helhet og sikre glidende overganger mellom de ulike sonene valgte Christine å fargesette leiligheten ton-i-ton. Veggfargen Almond Beige står godt til det varme tregulvet og kalksteinflisene i gangen og frodige grønne planter og detaljer i grønt knytter det hele harmonisk sammen.

- Nyansen jeg har valgt er nok litt mørkere enn mange ville turt, men jeg har aldri angret. Det er en varm og lun farge som kjennes behagelig å omgi seg med. For å unngå å visuelt dele opp leiligheten og heller øke romfølelsen malte jeg alle veggene i én farge.

Rettkantede gulvlister og innebygde radiatorer malt i samme nyanse som veggene og fravær av taklister bidrar til å forstørre leiligheten ytterligere. Takket være den nye belysningsplanen hun hadde tegnet ut kunne elektrikerne legge skjult strømføring gjennom hele leiligheten. Og ved å ha en klar plan for akkurat hvor og i hvilken høyde de ulike uttakene skulle være kunne hun også unngå unødvendige visuelle forstyrrelser i form av ledningsrot. Downlights med inntrukket lyskilde gir leiligheten en god grunnbelysning, mens en dekorativ pendellampe og utvalgte vegglamper sørger for stemnings- og arbeidsbelysning der det trengs.

- For å skape en hjemmekoselig atmosfære er det er viktig å tegne ut en plan som legger til rette for lys i flere høyder. Over spiseplassen gikk jeg bevisst inn for å velge et blikkfang av en pendellampe som med god spredning ville kunne fungere som generell belysning så vel som stemningsbelysning.

Pendellampen gjør også spiseplassen til et naturlig samlingspunkt i leiligheten. I samspill med de grønne stolene og plantene og noen få, men nøye utvalgte dekorelementer har Christine her skapt en rolig og hyggelig atmosfære der det kjennes lett ut å senke skuldrene. Det runde spisebordet gjør det i tillegg enkelt å bevege seg rundt og forbi, enten man vil søke ut på den frodige balkongen eller hive seg ned i den romslige, lyse sofaen.

- Ved å sette sammen en sjeselongmodul med en halv sofa fikk jeg plass til en liten hjørnesofa. Jeg elsker komforten, og synes ikke den ser for massiv ut. Og best av alt; her er det plass til at to stykker kan ligge komfortabelt!

Ute på balkongen er også komfort satt i fokus. To dype lenestoler og et lite bord gir rom for behagelige stunder i det fri, mens solsengen og de frodige blomstene og plantene gjør utelivet komplett. Les mer om hvordan man får det til her.

-Jeg ville ha mulighet til å kunne ligge her og slappe av så da fikk jeg – mot alle odds – også dyttet inn en solseng. Å finne en som i tillegg gav rom for oppbevaring av uteputetrekkene var kritisk, for de hadde jeg ikke hatt plass til inne i leiligheten.

Dermed har leiligheten fått skreddersydde løsninger både inne og ute og en trang og klønete ettroms har blitt forvandlet til en lys, luftig og høyst levbar toroms som kjennes god ut å være i.

TRANGT HJEMME?
For å kunne bo komfortabelt og bra på liten plass og skreddersy løsninger i ditt eget hjem handler det ifølge Christine om å ta gjennomgående bevisste valg i planleggingsfasen, uavhengig av om du ønsker å innrede på nytt eller totalrenovere boligen din. Og i første omgang gjelder det å stille seg selv noen grunnleggende spørsmål for å kartlegge behovene: Hvordan lever du hjemme? Hvilke aktiviteter er viktige for deg å kunne ha plass til i hjemmet? Hvor mye oppbevaring trenger du? Hvilke farger og materialer gir deg ro? Hva kjennes visuelt ryddig for deg? Så må du måle opp der det trengs og se hva rommet du står i vil tåle å bære av møbler, belysning og dekorelementer. Kan du i tillegg gjøre noen grep for å øke romfølelsen og slippe mere lys og luft inn vil det være en stor fordel. Funksjonelle og gode løsninger krever også at du planlegger nøye hvor de ulike eiendelene dine skal få plass. Tar du deg bryet med det vil du enkelt kunne unngå å kjenne irritasjon over løsningene i etterkant og lettere klare å holde det ryddig rundt deg hjemme. Og sist, men ikke minst, bør du forsøke å finne den gode balansen mellom det praktiske og det estetiske – hele veien.
Det å sparre med en av våre interiørarkitekter eller designere og få tegnet ut nye løsninger to- eller tredimensjonalt vil kunne gi deg en større forståelse av hva som kan være mulig og hva som kan forbedres – uavhengig av omfang. Vi bistår gjerne! Send inn ditt prosjekt her.